Zalewajka na wędzonce zabielana serkiem topionym Złoty Ementaler

Wiem, wiem, co powiecie. To nie fit przepis. Nie, ale dzień Polskiej Żywności, postanowiłam
uczcić w sposób tradycyjny. Urodziłam się w Tychach, więc sięgnęłam po „swój” produkt, czyli
serki z firmy Sertop.

Autorem przepisu jest pan Paweł Śmiglewicz, szef kuchni czeladzkiej restauracji Szafranowy
Dwór. Dlaczego zalewajka? Ano dlatego, że to właśnie ta zupa często gościła w jego rodzinnym
domu a dziś podaje ją w restauracji, zjeżdżają się na nią goście z całego województwa. Spróbujcie i
Wy :)

CO NAM BĘDZIE POTRZEBNE?

• wywar 1 l
• ziemniaki 4 duże
• marchew 100 g
• seler korzeń 100 g
• borowik kapelusz 100 g
• boczek wędzony 150 g
• zakwas 5 łyżek
• cebula 150 g
• czosnek 4 ząbki
• ziele angielskie 3 szt
• liść laurowy 2 szt
• sól
• pieprz
• ser topiony Złoty Ementaler w krążku 140 g
• wino białe 100 ml
• garść świeżego majeranku 

Zobacz przepis na zalewajkę na wędzonce zabielaną serkiem topionym Złoty Ementaler

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do garnka wlewamy 1 l wcześniej przygotowanego bulionu, dodajemy liście laurowe oraz ziele
angielskie i gotujemy na małym ogniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek
wędzony.

2. Marchew i seler kroimy w drobną kostkę a ziemniaki w grubą. Pokrojone warzywa dodajemy na
patelnie i podsmażamy, tak długo aż ziemniaki się zarumienią. Następnie całość przekładamy do
bulionu i na małym ogniu gotujemy ok. 30 minut.

3. Kiedy warzywa będą miękkie w osobnym rondelu, ciągle mieszkając, roztapiamy w białym winie
ser topiony Złoty Ementaler. Kiedy konsystencja będzie kremowa, dodajemy ją do bulionu, od
czasu do czasu mieszając.

4. Czosnek kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oliwie, kiedy się zarumieni, dodajemy
grzyby. Po około 2 minutach całość przekładamy do zupy.

5. Na koniec do zalewajki dodajemy zakwas, garść posiekanego świeżego majeranku i doprawiamy
do smaku solą oraz pieprzem.

ZOSTAW KOMENTARZ

Copyright (c) 2019 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ