Tortilla z dynią i serem camembert

Wydaje się Wam, że sezon na dynie dawno minął? Nic bardziej mylnego, dynie wciąż można spotkać na sklepowych pólkach. Co z niej zrobić kiedy znudziła nam się tradycyjna zupa krem? Ja przemyciłam ostatnio dynię do tortilli. Oto moja propozycja obiad lub kolację. 

Co będziecie potrzebować? (składniki na cztery tortille)
4 tortille pełnoziarniste
ćwierć średniej wielkości dyni
1 ser camembert light
1 dużą marchewkę
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 średnią cebulę czerwoną
1 puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów
mały kawałek imbiru
natka pietruszki
1 łyżeczka oleju rzepakowego
przyprawy: sól i chilli

Sposób przygotowania:
Dynię oraz marchewkę obieramy ze skóry i kroimy w większą kostkę a cebulę w piórka. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy a następnie dodajmy dynię oraz marchew. Kiedy warzywa się zarumienią zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Kiedy woda odparuje całości przekładamy do większego garnka, dodajemy pomidory, przyprawy i starty na tarce imbir. Gotujemy około 5 minut, po tym czasie do sosu dokładamy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki.

Sos przekładamy na tortille i posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Zawijamy i gotowe. 

ZOSTAW KOMENTARZ

Copyright (c) 2019 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ