Przepis na pastę z awokado, czyli "moje"guacamole

Owoc do kuchni i łazienki

Awokado poleca się przede wszystkim na śniadanie, jest wysokokaloryczne, ale nie powinniśmy
sobie go odmawiać. Zdrowe tłuszcze w nim zawarte szczególnie korzystnie wpływają na mózg,
ułatwiają nam zapamiętywanie i koncentrację. Awokado korzystnie wpływa również na nasz wzrok,
pomaga w walce z nadciśnieniem, jest świetnym źródłem witaminy E, C, K i kwasu foliowego,
dlatego polecane jest również kobietom w ciąży.

Jedną z najbardziej popularnych potraw, jaką możemy przyrządzić z awokado, jest pochodzące z
Meksyku guacamole. To nic innego jak pasta przygotowana z bardzo dojrzałego awokado. W
tradycyjnym przepisie dodaje się do niej także sok z limonki i kolendrę. To naprawdę wyśmienite
połączenie. Z awokado bywa jednak tak, że kiedy go kupimy, przez długi czas jest twarde (moje
dojrzewało ponad tydzień), a potem nagle staje się miękkie i szybka trzeba je zużyć, bo na drugi
dzień może już zacząć gnić.

Tak było i z moim awokado. Nie miałam w domu ani limonki, ani kolendry, więc musiałam sobie
radzić inaczej. Zamiast limonki użyłam cytryny, a kolendrę zastąpiłam cebulą dymką i koperkiem.

Przepis na pastę z awokado (dla dwóch osób)
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
wyciśnięty sok z połowy cytryny
garść posiekanego koperku
garść posiekanej dymki
1 pomidor (ja użyłam śliwkowego)
przyprawy: szczypta soli i pieprzu (najlepszy gruboziarnisty świeżo zmielony).

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki oprócz pomidora blendujemy na jednolitą masę. Pomidor kroimy w drobną
kostkę, dodajemy do gotowej masy i całość mieszamy.

Pasta z awokado bardzo dobrze smakuje z grzanką. Jeśli Wasze awokado traci już swoją żywotność,
a Wy nie macie ochoty go jeść, świetnie sprawdzi się także jako kosmetyk. Zblendowane lub
rozgniecione widelcem awokado możemy użyć zamiast oleju do peelingu kawowego, lub po prostu
nałożyć je na twarz, tak samo, jak każdą inną maseczkę.

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS