Krem z buraków – oto moje superfood

Wypróbuj przepis na wegetariańską zupę, przypadnie do gustu nawet mięsożercom

Zupy tu jeszcze nie serwowałam. Pierwszy będzie więc krem z buraków, prawdziwa bomba zdrowia. Buraki to nasze polskie superfood, czyli żywność bogata w składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

O właściwościach buraka można by się szeroko rozpisywać. Wymienię więc tylko te najważniejsze. Tak więc burki przede wszystkim korzystnie wpływają na naszą krew, poprawiają odporność, spowalniają procesy starzenia się, wpływają korzystnie na przemianę materii, oczyszczają organizm i pomagają w walce z nowotworem.

Podajemy je zazwyczaj jako dodatek do drugiego dania lub serwujemy klasyczny barszczyk. Ja proponuję spróbować przygotować z nich także zupę krem.

Co będziecie potrzebować? (składniki dla czterech osób)
1 litr wody
1 kg buraków
2 marchewki
1 słodkie jabłko
mały por (tylko górna część)
1 pietruszka
1 cebula
4 duże ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 mały jogurt naturalny
½ cytryny
przyprawy: sól i pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie

Sposób przygotowania:
Buraki obieramy ze skóry i zalewamy wrzątkiem. Kiedy zaczną się gotować, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, por, czosnek i jabłko (kroimy na ćwiartki, tak by pozbyć się gniazda). Następnie dodajemy przyprawy i całość gotujemy ok. 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę. Wszystkie składniki łączymy, następnie z garnka wyciągamy por, liście laurowe i ziele angielskie, resztę miksujemy na gładki krem. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i jogurt naturalny.

Uwaga, kiedy będziecie podgrzewać zupę, należy uważać, by nie doprowadzić jej do wrzenia, w przeciwnym razie jogurt może nam się zwarzyć.

Krem z buraków doskonale smakuje z serem pleśniowym blue. 

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS