Pasta jajeczna ze „skorupkami”

Przepis dla podniebienia i kości

Święta wielkanocne bez jajek? To nie może się udać. Symbol nowego życia, tak samo, jak karp w święta Bożego Narodzenia, zagości niemalże na każdym polskim stole. Jak serwować jajka w wersji fit? Proponuję przygotować z nich świąteczną pastę.

Kiedyś mój przyjaciel zapytał swojego syna, co chce zjeść na śniadanie, ten bez wahania odpowiedział, że jajecznicę. Przystąpili razem do gotowania, a kiedy tata stwierdził, że trzeba oddzielić skorupki od pozostałej części jajka, młody stanowczo zaprzeczył, krzycząc: „ale mama robi ze skorupkami”! Bo komu się nie zdarzyła skorupka w jajecznicy albo paście . . . jak mi? I na zdrowie, bo skorupki są doskonałym źródłem wapnia.

Proszek wapniowy, który możemy przygotować ze skorupek kurzych jaj, zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej, łagodzi bóle reumatyczne i pomaga w leczeniu osteoporozy. Ponadto ogranicza wchłanianie tłuszczu, a więc wspomaga też odchudzanie.

Terapię proszkiem wapniowym przetestowałam na sobie, kiedy w trzech miejscach złamałam łokieć. Po dwóch operacjach poleciła mi go znajoma lekarka. Czy pomógł? Zdrowie i pełną sprawność ruchową bez wątpienia zawdzięczam wspaniałemu ortopedzie, na którego miałam szczęście trafić, a proszek na pewno nie zaszkodził. Myślę, że mógłby być jednak bardzo oryginalnym prezentem świątecznym dla naszych rodziców czy dziadków, a przygotujecie go przy okazji przyrządzania fit pasy jajecznej.

Do przygotowania proszku wapniowego będziemy potrzebować tak naprawdę tylko jajek, a w zasadzie ich skorupek. Ja swój proszek przygotowywałam ze skorupek 10 jaj.

Sposób przygotowania proszku:
Jajka dokładnie oczyszczamy, a następnie gotujemy na twardo i obieramy. Skorupki przekładamy na papierowy ręcznik i czekamy, aż wyschną. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni (góra-dół). Skorupki przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i na 10 minut wkładamy do piekarnika. Następnie skorupki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy na jednolity proszek w moździerzu. Proszek przechowujemy w słoiku, najlepiej spożywać jedną łyżeczkę dziennie, zawiera ona od 800 do 1000 mg wapnia. Proszek można dodawać do różnych potraw, ale podobno najlepiej popić go szklanką wody.

Do przygotowania pasty będziemy potrzebować (proporcje dla dwóch osób)
2 jajka
1 serek bieluch lekki
garść szczypiorku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Następnie serek mieszkamy z jajkiem i dodajmy bardzo drobno posiekany szczypiorek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

Pamiętajcie. Jaja są najbardziej wartościowym produktem spożywczym, bo z wyjątkiem witaminy C, dostarczają niemal wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do życia.

Smacznego i wesołych świąt :)

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS