Schab i brokuł. Dobrana z nich para.


Pomysł na obiad w 20 minut

Tradycyjny schabowy, ziemniak i mizeria. To mój ulubiony obiad, mogłabym go jeść codziennie, śni mi się po nocach, ale. . . wróćmy do rzeczywistości. Gulasz ze schabu też smakuje całkiem dobrze. Możecie zabrać go do pracy, a jego przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 20 minut.

Czego będziecie potrzebować? (lista zakupów dla dwóch osób)
300 g chudego schabu
1 duży jogurt naturalny
1 średniej wielkości brokuł
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, kurkuma, papryka słodka i ostra
60 g kaszy do wyboru: gryczana, jaglana lub bulgur
1 łyżeczka olejku kokosowego

Sposób przygotowania
Schab kroimy w cienkie paski, następnie mieszkamy z przyprawami i smażymy z posiekaną cebulą i czosnkiem na oleju kokosowym. Kiedy się zarumieni, zalewamy szklaną wody i czekamy, aż odparuje. W tym czasie gotujemy brokuł (około 5-7 minut), a osobno wybraną kaszę. Po odcedzeniu przekładamy brokuł i kaszę do większego garnka, dodajemy mięso i wszystko zalewamy jogurtem. Całość mieszamy i podgrzewamy (trzeba uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia, bo jogurt się zwarzy). Po połączeniu wszystkich składników, jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Możemy posypać go także koperkiem lub natką pietruszki.

Nie zapominajcie w swojej diecie o brokułach, wykazują one bowiem właściwości antynowotworowe, ponadto pomagają chronić przed powstaniem wrzodów żołądka. Brokuły są też świetnym źródłem potasu, żelaza,wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B, A i kwasu foliowego.  

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS