Przemień rosół w galaretkę, Twoja twarz Ci podziękuje

Walczymy ze zmarszczkami, czyli gotujemy fit galert

Z niedzielnego rosołu najczęściej robimy pomidorową, a to przecież nie jedyna potrwa, w którą możemy go przemienić. Co powiecie na galaretkę z kurczaka? Dużo roboty? Kiedy rosół jest gotowy, jej przygotowanie zajmuje 5 minut.

O walorach smakowych nie ma nawet co dyskutować. To wyśmienite danie, sprawdzi się na śniadanie i kolację. Mięsna galaretka drogie Panie i Panowie, oprócz tego, że świetnie smakuje, to dobrze wpływa również na nasz wygląd, jest ona bowiem źródłem kolagenu. A jak wiemy, jego brak skutkuje zmarszczkami.

Galaretkę możemy zrobić z każdego rosołu, wystarczy pokroić mięso i warzywa. To trochę zapomniany przez nas przysmak, ja poczułam na niego wielką ochotę, kiedy oglądałam jeden z popularnych programów kulinarnych. Na drugi dzień ugotowałam rosół i zrobiłam galaretkę. Na Śląsku mówimy na nią Galert. Brzmi dumnie i bardzo tłusto, bo ten tradycyjny gotujemy na golonce. Aż tak zaszaleć nie mogłam, przygotowałam fit galaretkę, a zamiast tradycyjnej żelatyny użyłam przyprawy agar-agar. Kupicie ją w sklepach ze zdrową żywnością, to tzw. morska żelatyna. Agar-agar produkuje się z glonów – gatunku krasnorostów występującego u wybrzeży Japonii. To świetne źródło jodu, selenu, potasu, wapnia i magnezu. . . ale nie przesadźcie z nim jak ja :)

Za agar-agar zapłaciłam 12 zł, a opakowanie zawierało ok. 2 łyżeczki tej przyprawy. Producent polecał użyć 1 łyżeczkę na 0,5 l, w tym przypadku rosołu, a ja go miałam dwa razy tyle, więc zużyłam całe opakowanie. Moja galaretka wyszła bardzo twarda i pomimo zapewnień producenta, smak glonów był wyczuwalny . . . zjadłam dla zdrowia. Przy kolejnym gotowaniu użyłam na 1 litr rosołu tylko ćwierć łyżeczki tej przyprawy i galaretka wyszła idealna.

Co będziecie potrzebować?
0,5 kg pałeczek z kurczaka
połówkę selera
1 dużą pietruszkę w korzeniu
1 nać pietruszki
4 marchewki
1 cebulę
garść świeżego lubczyku
2 liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz ziarnisty
1/4 łyżeczki agar-agar

Sposób przygotowania
Pałeczki z kurczaka obieramy ze skóry i zalewamy trochę ponad litrem wody. Kiedy zaczną się gotować, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, liście laurowe i łyżeczkę soli. Po 20 minutach dodajemy obrane (z wyjątkiem cebuli) warzywa. Do gotującego się rosołu dodajemy także lubczyk. Kiedy mięso i warzywa będą już miękkie, kroimy je w kostkę (oprócz cebuli) i przekładamy do salaterek, posypując świeżą pietruszką. Rosół przecedzamy, w kubku w kilku łyżkach rosołu rozpuszczamy ćwierć łyżeczki agaru, a następnie mieszkamy z całością. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty i zalewamy nim mięso oraz warzywa. Po ostudzeniu salaterki przekładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Galaretkę można podawać z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Smacznego :) 

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS