Przepis na domową szynkę

Podczas wielkanocnego śniadania będzie grała pierwsze skrzypce, a potem się od niej uzależnicie.

Na pomoc w przygotowaniu domowej szynki przyszedł mi szynkowar z Tescomy. Dziecinnie
prosty w obsłudze i wygodny w użyciu. Trzeba jednak przyznać, że przygotowanie domowej szynki
to dość czasochłonne zajęcie, warte jednak smaku.

Z szynkowarem miałam do czynienia po raz pierwszy. Domowa szynka bez dodatku konserwantów
i całej reszty śmieci? Brzmi całkiem dobrze. Zdecydowałam się przygotować tradycyjną szynkę
wieprzową. Najważniejsze jest zdobycie mięsa od sprawdzonego dostawcy, potem wystarczy je
pokroić i dodać ulubione dodatki.

Zobacz przepis na domową szynkę

Moją szynkę przygotowałam według przepisu Tescomy, ale nieco go zmodyfikowałam.

Przepis na domową szynkę z orzechami i śliwkami
- 700 g szynki wieprzowej
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g suszonych śliwek
- przyprawy: szczypta soli himalajskiej, białego pieprzu, majeranku i kminu rzymskiego
- 150 ml wody

Sposób przygotowania:
Mięso bardzo drobno siekamy a następnie mieszamy z orzechami i śliwkami. Całość przyprawiamy
i łączymy z wodą. Tak przygotowane mięso przekładamy do szynkowaru, zakręcamy i na 48h
wkładamy do lodówki. Przed gotowaniem odlewamy nadmiar wody z szynkowaru i umieszczamy
go w garnku. Gotujemy przez 2h w temperaturze 80 stopni. Następnie szynkowar chłodzimy pod
bieżącą zimną wodą. Przez specjalne otwory odlewamy nadmiar wody i ponownie na około 12h
szynkowar wkładamy do lodówki. Po tym czasie nasza szynka jest gotowa do krojenia.

Wyśmienitą szynkę podałam z sosem chrzanowym na grzance pełnoziarnistej.

Przepis na sos chrzanowy
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki tartego chrzanu

Sposób przygotowania sosu chrzanowego: 
Jajko wkładamy do rondelka z gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie na 10 minut
odstawiamy z ognia. Obieramy i łączymy w blenderze z pozostałymi składnikami. Sos warto
przygotować około godziny wcześniej i odstawić do lodówki aby stężał.

Przepis na grzankę z patelni grillowej
- Bagietka pełnoziarnista
- łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania bagietki:
Pieczywo przekrajmy wzdłuż a następnie na pół. Patelnię mocno rozgrzewamy, wlewamy oliwę i
grillujemy bagietkę z każdej ze stron.

Tescoma gotuje z nami. To Ci się przyda:
- szynkowar PRESTO
- pokrywka do szynkowaru Presto
- garnki Ultima
- siekacz Handy
- cyfrowa waga kuchenna Accura 5 kg
- deska do krojenia Azza
- nóż kuchenny GrandChef
- nóż uniwersalny GrandChef
- patelnia do grillowania i-Premium Stone
- młynek do pieprzu GrandChef
- młynek do soli GrandChef
- płyta do serwowania GrandChef

Materiał powstał przy współpracy z firmą:

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS