Co na śniadanie, kiedy znudziło nam się musli i jaglanka?

Mamy dla was kilka propozycji fit śniadań

Spróbujcie śniadań na "słono", z łatwością przygotujecie je o każdej porze roku  

Twarożek z warzywami (porcje dla jednej osoby)
50 g chudego twarogu
5 rzodkiewek
szczypiorek lub cebula dymka
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania: rzodkiewki trzemy na tarce, szczypiorek bardzo drobno kroimy, następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.

Pasta z makreli
50 g makreli
1 jajko
1 ogórek kiszony
ćwierć żółtej cebuli
1 łyżeczka musztardy, najlepiej kremskiej lub miodowej
sól, pieprz
Sposób przygotowania: jajko gotujemy na twardo, następnie wraz z ogórkiem i cebulą kroimy w drobną kostkę, dodajemy obraną z ości rybę, wszystkie składniki łączmy z musztardą i przyprawami – według uznania.

Serek wiejski z warzywami
1 serek wiejski light
5 pomidorków koktajlowych
½ ogórka zielonego
½ czerwonej lub żółtej papryki
ćwierć czerwonej cebuli
sól, pieprz

Sposób przygotowania: pomidorki przekrajmy na pół, resztę składników kroimy w drobną kostkę, dodajemy serek i przyprawy.

Sałatka z mozzarellą
50 g sera mozzarella light
garść rukoli
5 pomidorków koktajlowych
½ ogórka zielonego
ćwierć czerwonej cebuli
½ papryki
sos: łyżeczka musztardy miodowej, pół łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: pomidorki kroimy na połówki, resztę składników w kostkę i mieszkamy razem z rukolą. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, energicznie mieszając. Jeżeli sałatkę chcemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, warto sos zapakować osobno i dodać dopiero bezpośrednio przed zjedzeniem.

Pasta jajeczna
2 jajka
szczypiorek lub cebula dymka
łyżeczka chrzanu
łyżeczka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania: jajka gotujemy na twardo, następnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany szczypiorek, chrzan, jogurt i doprawiamy do smaku.
Wszystkie propozycje śniadania podajmy z pieczywem razowym (optymalnie dwie kromki – 70 g.).

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS