Polędwiczka wieprzowa z plackami ziemniaczanymi
i glazurowaną marchewką

To również autorski przepis pana Pawła Śmiglewicza, szefa kuchni restauracji Szafranowy Dwór. Jego "drugie danie", jest dalszą częścią fiesty z okazji dnia Polskiej Żywności. Tradycyjne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i sera topionego w plastrach Cheddar, mogłyby tak naprawdę stanowić samodzielne danie. Palce lizać! 

CO NAM BĘDZIE POTRZEBNE?

• polędwiczka wieprzowa 30 dag
• musztarda 50 g
• rozmaryn 1 gałązka
• ziemniaki 1 kg
• cebula 150 g
• cukinia 150 g
• czosnek 6 ząbków
• jajko 1 szt
• mąka pszenna 5 łyżek
• ser topiony w plastrach Cheddar 1 opakowanie 130g
• marchew młoda 200 g
• masło 50 g
• sól
• pieprz

Zobacz przepis na polędwiczkę wieprzową z plackami ziemniaczanymi i glazurowaną marchewką

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ I SEREM TOPIONYM CHEDDAR
1. Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o najmniejszych oczkach
2. Cukinię oczyszczamy z nasion, a następnie trzemy na tarce o większych oczkach
3. Warzywa mieszkamy z dodatkiem mąki i jajka
4. Do masy dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser cheddar i doprawiamy solą oraz pieprzem
5. Placki smażymy w bardzo mocno rozgrzanym oleju, około 2 minuty z każdej strony

GRILLOWANA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA
1. Czosnek kroimy w grubą kostkę, a rozmaryn siekamy. Składniki zalewamy oliwą, całość
mieszamy. Do marynaty przekładamy mięso i pozostawiamy je w niej na około 30 minut
2. Polędwiczkę przekładamy na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy około 10 minut
3. Po upieczeniu mięso zostawiamy na patelni na około 3 minuty, następnie przyprawiamy solą oraz
świeżo zmielonym pieprzem

MARCHEW GLAZUROWANA MASŁEM I CZOSNKIEM
1. Młodą marchew obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, a następnie blanszujemy
2. Marchew gotujemy we wrzątku przez trzy minuty i na kolejne trzy przekładamy do zimnej wody
3. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy i przez około 2 minuty, podsmażamy wraz z marchewką na
maśle

ZOSTAW KOMENTARZ

Copyright (c) 2019 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ