Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Na obiad i kolecję, na ciepło i zmino

Pamiętam jak kilka lat temu hitem na rynku, były bezmięsne burgery. Burger z buraka, kaszy gryczanej. . . myślałam sobie, o co chodzi? Jak można tak grzeszyć, jedząc burgera bez mięsa? Ostatnio jednak sama mięsem jestem przejedzona i to, co wyczarowałam na obiad, właśnie bezmięsnego burgera bardzo mi przypomina.

Burgera lub jak kto woli, po prostu kotlet z kaszy gryczanej możemy serwować zarówno na obiad, jak i kolację, dobrze smakuje też i na ciepło i na zimno. Z czym je jeść, u mnie sprawdziła się sałata masłowa z jogurtem, pasować na pewno będzie także mizeria i wszelkiego typu surówki.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej (porcja dla trzech osób)
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
1 mozzarella light
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki razowej
½ szklanki płatków owsianych
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sól, papryka czerwona, chilli

Sposób przygotowania:
kaszę gotujemy według zleceń na opakowaniu, następnie i przecedzamy i czekamy, aż wystygnie. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy z kaszą, jakiem, mąką i przyprawiamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, wkładamy ją do lodówki na około godzinę. Następnie formułujemy kotlety, panierujemy w płatkach owsianych i smażmy z każdej strony na oleju kokosowym.

Po usmażeniu kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS