Grillowy sezon czas . . . start!

Co położyć na grilla zamiast kiełbasy i karkówki?

Jak majówka to i grill. Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, ale jeśli nie uda nam się rozpalić grilla na wolnym powietrzu, zawsze odpalić możemy piekarnik. Co wrzucić na ruszt, żeby było pysznie i zdrowo? Najlepiej ryby i warzywa.

Grillowanie jest jedną z najzdrowszych form obróbki cieplnej żywności. Dzięki niemu w znacznym stopniu pozywamy się nadmiaru tłuszczu, ale grillując kiełbasę czy karkówkę i tak wiele jego zwartości w produkcie pozostaje. Grillujmy więc bez wyrzutów sumienia. Co? Oto kilka moich sprawdzonych przepisów.

Przepis na szaszłyki (składniki dla dwóch osób)
30 dag piersi z kurczaka, filetu z indyka lub krewetek
1 papryka (żółta, czerwona lub zielona)
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
15 dag małych pieczarek
20 g oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania
Mięso i warzywa dokładnie myjemy,a następnie kroimy w dużą kostkę (z wyjątkiem pieczarek). Całość polewamy oliwą, przyprawiamy i mieszamy. Na patyki do szaszłyków na całej ich długości naprzemiennie nadziewamy kawałek mięsa (lub krewetkę), następnie paprykę, cebulę, cukinię, pieczarkę i znów mięso. Szaszłyki grillujemy ok. 10-12 minut.

Przepis na rybę z grilla
Najlepiej sprawdzi się pstrąg, makrela lub dorada

Bez znaczenia, jaką rybę wybierzemy, do jej przygotowania potrzebować będziemy:
1 cebulę
1 cytrynę
garść natki pietruszki
4 ząbki czosnku
świeży imbir
1 papryczkę chilli
20 g oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Sposób przygotowania
Ryby patroszymy, czyścimy i myjemy, a w przypadku pstrąga i dorady również usuwamy łuski. Następnie można odciąć głowę, ogon oraz płetwy, ja zawsze to robię, choć wiem, że rybę grillować można także w całości, a niechcianych części pozbyć się, dopiero kiedy będzie gotowa do spożycia. Rybę suszymy papierowym ręcznikiem i robimy kilka nacięć na każdym boku. Środek ryby przyprawiamy i wkładamy nać, dwa ząbki czosnku (nieobrane), kilka plastrów cebuli, cytryny, imbiru i chili. Wypełniony brzuszek zamykamy za pomocą drewnianej wykałaczki. Zewnętrzną cześć ryby również przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Grillujemy z każdej ze stron ok. 10 minut.

Szałki i rybę najlepiej serwować z lekkim sosem i surówką.

Przepis na sos jogurtowy
1 jogurt naturalny
garść świeżej kolendry
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Kolendrę i chilli drobno siekamy i łączymy z jogurtem naturalnym, następnie przez praskę przeciskamy czosnek i doprawiamy do smaku.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
½ kapusty pekińskiej
3 ogórki konserwowe
1 cebulę szalotkę
garść świeżego koperku
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub lnianego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz.

Sposób przygotowania
Kapustę, cebulę, ogórki i koperek drobno siekamy. W osobnej miseczce mieszkamy olej, ocet i miód. Surówkę łączymy z sosem i doprawiamy do smaku.

Grillujcie na zdrowie!  

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS