Wielkanocna sałatka z jajkiem i sosem miodowym

Godna zastępczyni sałatki jarzynowej z majonezem

Długo się zastanawiałam co Wam zaserwować na święta. Sałatkę jarzynową, jajka w majonezie i groszku, żurek z białą kiełbasą? Nie. . . .gdybyście szukali przepisów na tradycyjne świąteczne potrawy, nie odwiedzalibyście Strefy Fit.

Nośnikiem smaku świąt wielkanocnych jest niewątpliwie majonez. . .w sałatkach, na jajkach, szynce. Czym zastąpić tę bombę kaloryczną? Moja propozycja to sos musztardowo-miodowy. Dodałam do go wiosennej sałatki z jajkiem, która doskonale będzie się prezentować na świątecznym stole.

Co będziecie potrzebować? (porcja dla jednej osoby)
1 jajko
garść ulubionej sałaty
garść kiełków rzodkiewki
1 ogórek kiszony
5 pomidorów koktajlowych
szczypta cebuli dymki

Składniki na sos:
2 łyżeczki musztardy miodowej – wybierajcie tylko tą z dodatkiem naturalnego miodu
1 łyżeczka octu cytrynowego
1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy, tak by powstała jednolita masa. Na talerzu układy warstwowo: sałatę, kiełki, pokrojonego w plastry ogórka i przekrojone na pół pomidorki. Jajko gotujemy półtwardo, kroimy na ćwiartki i dodajemy na wierzch sałatki. Wszystko posypujemy dymką i polewamy sosem.

Smacznego :) 

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS