Z czym to się je?

Przepis na jogurt mocy

Ostatnio dostałam w prezencie pszczelni pyłek kwiatowy. Nie miałam pojęcia, co to jest i z czym to się je. Prezent okazał się niezwykle drogocenny we właściwości lecznicze.

Pyłek kwiatowy to pyłek, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został przez nie całkowicie przetworzony. Pszczoły zbierają go w celu nakarmienia młodych owadów, następnie pyłek trafia do ula pod postacią maleńkich kuleczek. Pod taką samą postacią dostępny jest on w sklepach. Jedna taka kuleczka to ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków z różnych kwiatów.

Jakie są jego właściwości?

Pyłek kwiatowy obniża poziom tłuszczy i cholesterolu we krwi i hamuje zmiany miażdżycowe. U osób starszych może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać funkcjonowanie naczynek krwionośnych w mózgu. Wpływa korzystnie na naszą odporność, działa antyalergicznie, używany może być także w leczeniu ran pooparzeniowych. Polecany jest w okresie rekonwalescencji, np. po operacjach oraz u osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo. To ciągle nie wszystko, korzystnie wpływa na układ moczowy, pomaga w leczeniu prostaty i wspomaga płodność. Działa także leczniczo we wczesnych stadiach nowotworu.
Co istotne pyłek kwiatowy ma dobry wpływ także na nasz nastrój, dlatego suplementowany jest z antydepresantami. Świetne efekty widoczne są szczególnie u osób starszych, powraca chęć do życia i dobry nastrój. Pyłek wzmacnia też nasz układ nerwowy osłabiony przez stres i przemęczenie.

Z czym to się je?
No właśnie. . podobno pyłek kwiatowy najlepiej spożywać pół godziny przed posiłkiem. Możemy więc dodać go do napojów, ale uwaga nie gorących, bo wysoka temperatura zniweluje cenne właściwości w nim zawarte. Osoba dorosła powinna dziennie przyjmować około 20-40 g pyłku. Powinny po niego sięgać szczególnie osoby starsze mające problem z apetytem. Jeżeli jednak nie przepadamy za zbytnio słodkim smakiem napojów, pyłek warto przemycić do jedzenia, np. twarożku. W sieci znalazłam porady, by posypywać nim posiłki albo dodawać do dżemu lub miodu. Ja pyłek dodaję do drugiego śniadania, świetnie się komponuje z kwaskowatym posmakiem jogurtu naturalnego.

Przepis na jogurt mocy z pyłkiem pszczelim (składniki dla jednej osoby)
1 mały jogurt naturalny
200 g świeżych owoców
10 g otrębów
10 g jagód goji
20 g pyłku pszczelnego
3 śliwki suszone

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz świeżych owoców miksujemy, następnie dodajemy je pokrojone w kostkę. 

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS