Mamy pomysł na jesienny obiad

Pokrój warzywa, reszta zrobi się sama

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Co z niej zrobić? Na przykład rozgrzewający obiad albo kolację, nasza propozycja to gulasz z dynią i żurawiną.

Mięso kroimy w paski i przyprawiamy cynamonem, pieprzem cayenne, słodką papryką, curry, imbirem i kurkumą. Dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Odstawiamy na min. 30 minut do lodówki, a najlepiej na całą noc. Mięso podsmażamy na teflonowej patelni, kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojoną marchewkę i papryki. Całość przekładamy do garnka i dorzucamy dynię. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie dokładamy żurawinę i pomidory, dusimy jeszcze ok. 5 minut i doprawiamy solą do smaku. Gulasz podajmy z kaszą jaglaną lub ryżem basmti. Całość możemy posypać zielną pietruszką.

Pamiętajcie, dynia jest niskokaloryczna, 100 gram miąższu ma niecałe 30 kalorii. To świetne źródło białka, witamin A, E i C, błonnika, żelaza, cynku, magnezu i kwasu foliowego.
Smacznego!

Składniki na gulasz dla dwóch osób:
300 g fileta z indyka
1 marchewka
1 czerwona cebula
½ dyni
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
krojone pomidory z puszki
garść suszonej żurawiny
przyprawy do smaku

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS