Bezgrzeszne naleśniki

Obiad na słodko

Wiem, wiem, wiem, większość z Was to miłośnicy słodkości. Ja do nich nie należę, na szczęście mam przepis na naleśniki, które można przygotować zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Przepis na ciasto do każdej z wersji jest taki sami, a co najważniejsze pierwszy placek zawsze wychodzi. Co dodacie do środka, zależy tylko od Waszych upodobań smakowych.

Jeżeli w Waszej rodzinie, podobnie jak u mnie podniebienia podzielone są na słone i słodkie, przygotujcie ciasto według tego przepisu:

Składniki na dwa placki – dla jednej osoby:
- 1 jajko
- 20 g mąki razowej
- 50 g mleka 0 lub 0,5%. (można użyć też jogurtu naturalnego 0%).

Sposób przygotowania: 
Ciasto miksujemy na jednolitą masę, następnie naleśniki pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu.

Miłośnikom słodkości naleśniki najlepiej podać z białym serem i sałatką owocową.
Sposób przygotowania: 100 g białego sera mieszam z odrobiną ksylitolu, sprawdzi się też stevia. Aby nasza masa była bardziej puszysta, możemy do niej dodać wedle upodobań jogurt naturalny 0%. Naleśniki zawijamy z masą serową i podajemy z sałatką z ulubionych owoców (200 g).

Podpowiedź: jeśli chcecie zabrać naleśniki do pracy czy szkoły, owoce warto połączyć wraz z serem.

Naleśniki wytrawne podaję zazwyczaj z wędzonym łososiem (po 50 g na każdy).
Sposób przygotowania: Naleśniki smarujemy serkiem lekkim bieluch, dodajemy łososia i ulubione warzywa: np. żółta papryka, ogórek konserwowy, czerwona cebula i rukola.

Jeżeli zdecydujecie się na przyrządzenie tylko jeden z wersji, w zależności od tego, jaką wybierzecie, możecie dobrać do niej również ulubione przyprawy. Do ciasta naleśnikowego na słodko – dodać można przyprawy korzenne, np. cynamon, kurkumę, kardamon, goździki, wanilię czy szafran. Ciasto naleśnikowe na słono warto przyprawić ulubiony ziołami, zarówno suszonymi, jak i świeżymi: oregano, koperek, pietruszka, kolendra lub bazylia. Możemy dodać także chili, sól i pieprz. 

Copyright (c) 2018 POLSKA PRESS GRUPA

OBSERWUJ NAS